lördag 9 maj 2009

Ett stort "sköbb"

Syskonen Sigrid och Viktor delade bostad i alla år.
Sigrid var en ganska omfångsrik kvinna. Hon var ingen muntergök precis och brorsan gjorde nog bäst i att hålla sig på sin kant.
Viktor var raka motsatsen till sin syster - liten och spinkig. En trevlig farbror som oftast hade något lustigt att säga till alla han mötte.
Ofta kallade han mig "mi lille tös" och det gillade jag iofs inte . Han skrattade alltid gott när jag mycket bestämt talade om för honom att han hade helt fel . Jag var ju självklart "pappas tös" !
En dag skulle Sigrid städa .
Hon var riktigt irriterad på Viktor.
Han deltog inte i hennes göromål utan var mest till besvär och till slut fräste hon till honom på skarpen ; "Där står du i vägen som ett stort sköbb (skåp)!"
Viktor, som stammade lite, svarade :"Höhöhö e ddå dddu för en mmmöbbel ? "

Jodå, så att ...eller ja ..
Han kunde ju faktiskt varit lite dum mot sin syster och sagt att om hon nu ansåg att han
var i formatet som ett stort skåp så såg hon ut som en hel soffgr. . .
ändå större möbel .
Nej, Viktor han var snäll och - han hade humor !

8 kommentarer:

Mamma Melissa sa...

Vilka härliga människor du berättar om i bloggen! det är sådant där som är intressant, när människan ges ett val (som i Viktors fall: tala om att systern såg ut som ett helt vardagsrum eller säga det som han sade) för då visar de vilka de är!:.))

Cavinka sa...

Fick av en släktforskarvän en länk till din blogg. I ett inlägg skriver du om Staffan Edquist och jag kunde med det räta ut vissa frågetecken eftersom jag precis har hållit på med den familjen.De har sina rötter i Bullaren där jag bor.
Du, det är sex tranor nu på den åkern.

strandskatan sa...

Hej Cavinka !
Så spännande det här med Staffan och Bullaren ! Själv söker jag med ljus och lykta efter mer info om Wilhelm Korsgård d.ä

Cavinka sa...

Känner vi varandra? Wilhelm Korsgård d.ä. var min farmors farfar.

strandskatan sa...

Vi tycks i alla fall ha en gemensam förfader ! W Korsgård är om jag har rätt information min farfars farfars far

Cavinka sa...

Det måste du utveckla närmare, lite svårt utan namn. Den diskussionen kanske inte skall föras på din blogg?? Privat mail kanske?

Speja sa...

Kul att höra om olika dialekter och anekdoter - och vilka spännande kommentarer du har fått här på inlägget - gemensamma förfäder. Så spännande...

strandskatan sa...

Inte sant ! Wilhelm var vandringsman och han är ett riktigt äventyr att försöka få grepp om. Han fick minst tretton barn varav många dog men några överlevde till vuxen ålder, fick barn i sin tur och man kan undra hur många "ätteläggar" vi är .