söndag 16 januari 2011

"Ägg-Abraham"

Abraham föddes 1838 i Morlanda socken.
I unga år flyttade han till Tanums socken där han ,1859, gifte sig med  Mariana Johannesdotter.
Tillsammans fick de nio barn.
Deras förstfödda , Amanda Mathilda 1860-07-30, blev min farmors mormor.
Familjen bodde på ett torp under Tanum Prästgården och man får väl anta att det, som för de flesta torpare under den tiden , var ganska knappa förhållanden.
För några år sedan hittade jag  ett handskrivet kvitto i mina gömmor som visar att Abraham Mattissson år 1901 köpte en fastighet i Grebbestad för Fyratusen, 4.000:-, riksdaler .
Han hade då tydligen lämnat torparlivet och arbetade med att hämta/lämna ägg  på gårdarna  i trakten och .
Därav smeknamnet "ägg-Abraham".
Vad jag inte riktigt begriper är hur ägg-Abraham fick ihop så mycket pengar att han hade möjlighet att köpa ett hus för en så stor summa.
Fyratusen kronor måste väl ha varit ett  enormt belopp om man tänker på vad en torpare eller ägghandlare hade i årsinkomst.
Fastigheten finns fortfarande kvar och betingar naturligtvis idag ett pris på flera miljoner .
Ett charmigt ,välbevarat hus, mitt i ett  av Bohusläns mest besökta semesterparadis, c:a etthundra meter från havskanten....
Det har ta mig sjutton inte en torpare råd att köpa  idag ...inte ens med dagens löner.
Jag är å andra sidan väldigt nöjd ändå !

2 kommentarer:

Cici sa...

Man kan ju undra om han vunnit på lotteri, för 4000 låter väldigt mycket. Det måste vara roligt att kunna följa en släkting och hans historia så där och kul att huset finns kvar. Är det en släkting som äger det nu?

strandskatan sa...

Cici: Nej, tyvärr inte.Jag antar att det är en sommarbostad idag. Prisutvecklingen på gamla fastigheter i Grebbestad har blivit sådan att de yngre ortsborna/fastboende inte har ekonomisk möjlighet att konkurrera med " de rika" sommargästerna.(ofta norrmän). Ligger fastigheterna nära vattnet handlar det om många-många miljoner.
Tråkigt nog gör det att centrala delarna av samhället ligger mörka hela vinterhalvåret.