tisdag 27 januari 2009

Hastighet

Det svider att behöva erkänna det men ibland är det nog lite tantvarning på mig . Jag tänker på det där med regler igen. När jag växte upp fick jag lära mig att regler är till för att följas.Nu är ju det iofs väldigt länge sedan och synsättet på saker och ting har luckrats upp och i vissa lägen får man ju vara tacksam för det.
Tänk bara på en så´n sak som att man inte skulle arbeta på söndagar ! Men om man skall se riktigt rätt på saken så hade det kanske inte varit så dumt om vi hade haft kvar den regeln.
Nu hamnade jag lite vid sidan om ämnet . Det är hastighet och trafik jag har lite åsikter om och det är där "tantvarningen" kommer in !
C-J säger (lite med glimten i ögat) att jag kör som en "kärring" ! Nej, min son - jag försöker bara att följa trafikreglerna och inte överstiga de hastigheter som gäller med mer än att jag i alla fall får behålla mitt körkort ! Okej då , jag kör kanske liiite för fort på motorvägen ! Men inom samhället där hastighetsbegränsningen är trettio km , där sköter jag mig exemplariskt !
Nu undrar jag lite över om mopedisterna som fräser förbi mitt fönster aldrig har varit utanför samhället ? Är det så illa att de aldrig har sett skyltarna vid infarten till samhället där det står vilken hastighet som gäller ? Kan det till och med vara så att de inte har förstått att det inte gäller enbart bilförare ? Kanske de läser trean i trettio som en åtta och inbillar sig att det är åttio km som är en rekommenderad hastighet och att den måste hållas ?
Förresten gäller det massor av bilförare också !
Det är väl lite "tantvarning" på att hålla hastigheter, eller ?
Jag har ett gammalt vykort från samhället . Det är skrivet 1934 och måste vara taget i början av trettiotalet. När man granskar kortet ser man en stor skylt där det står :

VARNING
för CYKELÅKARE och BILISTER
att öfverskrida 20 KM hastighet
inom samhället
Samhällsstyrelsen

Jag undrar om "tanterna" i samhället var lika irriterade på cyklisterna som jag är på mopedisterna ? För inte hade väl cyklisterna hastighetsmätare på trettiotalet ?

4 kommentarer:

markattan sa...

Markattan inser plötsligt att jag sitter här och läser allt som oftast men har missat att kommentera på ett tag. Ber om ursäkt, är ju så trött på kvällarna att ögonen går i kors.
Misstänker att vi är ett utdöende släkte, vi som tycker att det går alldeles för fort i trafiken. Markattan tycker det är trevligt om man hinner se vad som finns att titta på utanför bilrutan, och det gör man minsann inte vid höga hastigheter.

Ut och skäll på mopedisterna eller sätt upp egentillverkade skyltar med ett sanningens ord på.

Markattan

strandskatan sa...

Hej...! Visst har jag saknat dina kommentarer .. men trevligt att höra att du finns där ändå !
Så småningom kanske mopedisterna åker på en vokabulär avhyvling ! (vid sådana tillfällen kan jag bli riktigt vass i rösten) Desto värre är jag inte övertygad om att det skulle ha någon som helst effekt !

Den hemska tvillingen sa...

Den hemska tvillingen drar sig inte heller för att säga ifrån men jag brukar vara taktisk och liera mig med missdådarna :-) Bodde en gång vid en gräsplätt som traktens ungar ansåg vara utmärkt som fotbollsplan. Problemet var bara att det längs foten av husen satt en massa fönsterrutor och dessa kraschades i parti och minut. I huset mitt emot bodde en tjej i min ålder som skällde som en bandhund på pojkarna vilket bara fick dem att sparka ännu hårdare och skrika ännu högre. Den där kvinnan använde jag när jag fick nog att fotbollsgrabbarna. Då gick jag ut på min balkong och log snällt och kallade på dem. De blev ju lite nyfikna på vad jag ville eftersom jag inte skrek åt dem och så samlades de framför balkongen och lyssnade på mig..."Hörni, kan ni inte sparka bollen i andra riktningen för då kan ni ju inte ha sönder rutorna och så kan ni väl skrika lite tystare så vi slipper den där gastande galningen på andra sidan." Och det slog aldrig fel, då blev de tysta och inga rutor gick sönder heller. Så kan man ju också göra men inte vet jag om något sånt kan funka på motorburen ungdom. Spikmatta kan ju vara en annan väg att gå.

strandskatan sa...

Ha,ha ! Man får allt vara lite slug ! Spikmattealternativet låter lite lockande. Polischefen bor strax intill - jag avvaktar och hoppas på en insats från det hållet !