måndag 16 februari 2009

Främmande språk

Jag har en liten fundering när det gäller reklam .
Vi bor i Sverige och vi har ett eget språk.
Under årens lopp har det som vi idag kallar svenska språket blandats med franska, tyska och engelska uttryck . Man märker inte ens att det är "främmande "ord.
Men jag har en känsla av att man framför allt i reklamsammanhang tar för givet att hela den svenska befolkningen kan både läsa, tala och förstå engelska flytande.
Vi matas med reklam varje dag och ofta är den på engelska .
De flesta svenskar som är under sextiofem - sjuttio år förstår det engelska språket.
Är man däremot sjuttio år eller däröver och enbart har gått i sjuårig grundskola så har man inte läst främmande språk.
Reklam om antirynkkrämer, shampo och alla andra produkter som innehåller undergörande saker som ingen ,vare sig man är ung eller gammal ,begriper vad det är borde väl för sjutton framför allt rikta sig till "gamlingar över sjuttio " !
Den del av befolkningen som kanske inte förstår engelska och som kanske är i störst behov av produkter mot rynkor eller vad det nu kan vara .
Varför skall inte alla kunna förstå vad som sägs i reklamen ?
Oftast är det fullständigt ointressant .. men i alla fall ... det är ju nästan lite diskriminering !
Fast å andra sidan - tålamod - snart är alla som enbart har gått sjuårig grundskola ett minne blott !
Borta, väck, döda, glömda - då kan vi kanske övergå helt och hållet till engelska eller nå´t annat trevligt språk som är trendigt .

2 kommentarer:

Den hemska tvillingen sa...

Och för att inte tala om vilken fördumningsfaktor det är på tv-reklamen. Nog begriper jag att man på något sätt räknar hem kostnaden man haft för att göra reklam...men måste alla dessa röster låta som om de pratar till kompletta idioter?

Jag kanske bör akta mig för att släppa fram den här bittra sidan av mig???

Den hemska tvillingen sa...

...att den där jämförelsesidan, där vi båda utsågs till Vimmelmammabloggare...hmmm...kanske Strandskatans tvivel stämmer...För jag fann för gott att jämföra Vimmelmammans blogg där...och förvisso är det ju rätt att hon skriver ackurat som Vimmelmamman men nog måste det väl finnas någon mer blogg som liknar hennes???? Så vi kanske inte ska yvas så mycket...fast det var kul en stund. Och för övrigt smäller det högre att skriva som sig själv, särskilt när man är Strandskata och Hemsk tvilling.