onsdag 3 december 2008

Jul å de där

Vad är advent ?
Varför firar vi jul ?
Jag ger mig sjutton på att om vi ställer frågorna till barnen i en skolklass så är det nästan ingen som kan svaren !
Vi plockar fram en massa pynt och symboler som en unge idag inte begriper ett enda dugg utav.
Advent ? Vadå - advent ? Ja, det är väl då morsan börjar fara runt som en skållad råtta och plockar fram en massa lyktor o ljus för att det är så himla mörkt o trist !
Jul ? Det är då mamma , efter att ha stressat runt i flera veckor, somnar i soffan till Kalle Anka ! Det är då det finns så himla mycket mat hemma att hälften hade varit nog och man får ta i undre lagret i Alladin-asken . Det är då man får en massa paket- mobiltelefon, dator eller platt-Tv till egna rummet. Men - vadå varför ?
Föräldrarna köper en massa dyra julklappar - julklappar köpta för pengar som inte finns - men det finns ju ett ord på sju bokstäver "kredit" , julklappar som används en kort stund och sedan ligger bortglömda i ett hörn !
Något har gått snett -och inte är det barnens fel !

( förresten - sju bokstäver till kredit ??? Hmm !)

3 kommentarer:

Markattan sa...

Någon har sett för mycket reklam, tror jag... Men instämmer för övrigt helt. Markattefamiljen har valt bort det mesta av hela grejen. Vi kör med stearinljus i mängder, god mat och lite gott att dricka. Julklappar i mellandagarna. I övrigt sovmorgnar, lugn och ro och goda böcker.

Markattan

Emelie sa...

Jag tänker hålla med dig. Fast jag är mamma och julpyntar. Och har kollat upp varför man firar advent. Gjorde det då jag tog fram den.
För, jag hade glömt..
Men här är det inga stora dyra julklappar alls. Tycker vi.
Våra barn är för små för att förstå värdet i dem. Ludvig kommer få pengar, leksaker finns efter Lucas, kläder med... Hur kul låter det, men så är det!
Sen, så stressar vi inte.
Tror barnen blir stressade om de ser föräldrarna vara det.
Hoppas du får en lugn och fridfull jul.
Kram.

strandskatan sa...

Gott att höra att det kommer att vara julefrid och julefröjd i fler hem än i Strandskatans !